Co powinna zawierać etykieta produktu? Trzy słowa o dobrej etykiecie.
etykiety produktowe

Co powinna zawierać etykieta produktu?

CO POWINNA ZAWIERAĆ ETYKIETA PRODUKTU?

Wygląd etykiety produktu znajdujących się na opakowaniach produktów jest ściśle określony przez prawo polskie oraz europejskie. Zgodnie z Ustawą z dnia 23 kwietnia 1964 r. Kodeksu cywilnego sprzedawca jest zobowiązany udzielić konsumentowi jasnych i zrozumiałych informacji dotyczących danego towaru. Czyli musi on opisać jego rodzaj oraz przeznaczenie, podać wytwórcę albo importera, umieścić znaki bezpieczeństwa. Wszelkie ważne informacje znajdujące się na etykiecie muszą być napisane w języki polskim. Takie regulacje prawne zapewniają klientom pewność, co do przeznaczenia produktu, a także jego składu.

Etykieta produktu, czyli najważniejszy element opakowania

Etykiety produktowe kielce stanowią nośnik istotnych danych, wygląd etykiety czy też designerskie logo marki wydają się mieć mniejsze znaczenie. Opakowanie przyciąga nabywców. Klienci w pierwszej kolejności zapoznają się z etykietą danego towaru. Na jej podstawie, podejmują decyzję odnośnie jego zakupu bądź nie. Oznakowanie żywności czy też innego rodzaju produktów jest niezwykle ważne dla współczesnych odbiorców. Ponieważ jest źródłem informacji o sposobie użytkowania i rodzaju produktu. Z takiej etykiety można dowiedzieć się o właściwościach towaru, jego wpływaniu na zdrowie, wykorzystanych metodach produkcji czy też alergenach. Właściwie przygotowane etykiety pozwalają odbiorcom między innymi na podejmowanie w pełni świadomych wyborów żywieniowych. Konsument, decydując się na dany towar, dzięki umieszczonej na nim etykiecie, może porównać do siebie podobne produkty i ich skład. Wszelkie informacje dotyczące produktu muszą spełniać określone normy. Opisy powinny być przede wszystkim czytelne i zrozumiałe.

Co powinna zawierać etykieta produktu?

Na etykiecie muszą znaleźć się pewne czytelne informacje w języku polskim, umiejscowione w widocznym miejscu. Nie mogą być one przysłonięte grafikę i muszą być zrozumiałe dla przeciętnego klienta. Na etykiecie produktu żywnościowego nie może zabraknąć:

  • Nazwa produktu
  • Dane umożliwiające identyfikację producenta albo importera oraz jego adres
  • Datę minimalnej trwałości lub termin przydatności do spożycia
  • Zawartość netto albo liczba sztuk, waga produktu bez opakowania (zawartość netto określana w jednostkach masy lub objętości, w zależności czy produkt znajduje się w stanie stałym czy płynnym)
  • Partia produkcyjna (ilość produktu spożywczego wytworzonego, przetworzonego, czy zapakowanego w takich samych warunkach, przed numerem partii produkcyjnej może znajdować się litera L)
  • Kod kreskowy
  • Sposób przygotowania albo stosowania ( w postaci opisu lub grafiki)
  • Warunki przechowywania (czyli sposób prawidłowego przechowywania żywności, dzięki czemu zachowa ona swoje wartości odżywcze i zdrowotne, smak i wygląd). Na etykiecie można znajdować się na przykład informacja: „chronić przed wilgocią”, „po otwarciu przechowywać w lodówce”, „przechowywać w temperaturze”, „przechowywać w chłodnym miejscu”.
  • Informacje dotyczące wartości odżywczej, wartość energetyczna i składniki odżywcze (witaminy, tłuszcze, białko, błonnik, węglowodany oraz składniki mineralne)
  • Skład i składniki jakie były używane w produkcji wyrobu wraz z informacją obejmującą składniki alergizujące (gluten, mleko z laktozą, jaja, soja, sezam, orzechy).
  • Informacje żywieniowa oraz zdrowotna, czyli na etykiecie może znajdować się napis: „niska zawartość…”, „źródło…”, „wysoka zawartość…”, „bez zawartości”.

Co ważne, na etykiecie nie można umieszczać oświadczeń zdrowotnego. Czyli opis tego, że produkt zapobiega, leczy, obniża masę ciała, ale także nie należy powoływać się na danych specjalistów i ich opinie na temat produktu. Ponadto, na etykiecie nie wolno umieszczać informacji o tym, że niespożywanie produktu mogłoby wpłynąć negatywnie na zdrowie.

Jakie jeszcze informacje mogą znajdować się na etykiecie?

  • Termin przydatności do spożycia, przed którym znajduje się napis „należy spożyć do: dzień, miesiąc, rok”, termin po którym dany produkt traci swoje właściwości odżywcze, walory smakowe czy zapachowe
  • Data minimalnej trwałości- czyli data do której produkt odpowiednio przechowywany ma dalej swoje właściwości. Na produkcie może znajdować się informacja: „najlepiej spożyć przed końcem rok”, „najlepiej spożyć przed: dzień, miesiąc, rok”.
  • GDA, czyli wskazane dziennie spożycie- informacja dotycząca wartości energetycznej danego produktu i zawartości składników odżywczych, które dostarcza się organizmowi wraz z porównaniem zapotrzebowania dobowego.

Czy etykiety pełnią jedynie funkcję informacyjną?

Nie, oprócz dostarczania informacji pomagają one również w budowaniu świadomości marki. Najlepsze etykiety wykonywane w naszym studiu to świetny sposób. Projekt zapewni Ci wyróżnienie się na tle konkurencyjnych firm oraz sposób na komunikację z odbiorcami. Klient decydujący się na skorzystanie z naszych profesjonalnych usług. Może mieć pewność, iż projekt etykiety produktu zostanie przygotowany zgodnie ze wszystkimi obowiązującymi normami prawnymi. Sama etykieta produktu będzie niezwykle wytrzymała i wykonana na wysokiej jakości papierze.

Brak komentarzy

Napisz komentarz